Kriz ve Afet Durumlarında Sosyal Medya Kullanımı ve Yönetimi
Kriz ve afet durumlarında sosyal medya kullanımı ve yönetimini sağlayabilmek, güvenli bir akış oluşturmak ve...
2022 Mart ayından bu yana gözlemlenen verilere göre 1,3 milyar hesabın olduğu ve günde ortalama 500 milyon tweet atılan bir yerde, aradığınız bilgiye ulaşmak gerçekten zahmetli olabiliyor. Bunun için Twitter’daki arama kutusunda size belirli olarak bir tarih, bölge, dil veya kullanıcı açısından arama yapabileceğiniz bazı formatlara ihtiyacınız var. Neyse ki Metropol Digital yardımınıza koştu! Twitter’da ihtiyacınız olan bilgilere daha çabuk ulaşmak için yazımızı okumaya devam edin…
Öncelikle Twitter’da “digital” ve digital olarak iki farklı şekilde arama yapılabilir. Tırnaklı biçimde yapılan aramada, karşınıza çıkacak olanlar içinde digital olan tweetler olacaktır. Tırnaksız şekilde yaptığınız aramalarda ise kullanıcı adında, hesap isminde alakalı veya alakasız içerisinde digital geçen her şeyi karşınıza çıkarır.
Diyelim ki bir bölgede yangın çıktı ve gelişmeleri takip etmek için o bölgeden atılan Tweet ‘lere ulaşmak istiyorsunuz, püf noktasını öğrenmeye hazır mısınız? Bunun için yapmanız gereken tek şey Google veya herhangi bir arama kısmına “Geocode” kelimesini eklemeniz yeterli! Bu kelimeyi ekledikten sonra o bölgenin boylamını, enlemini ve yarıçapını yazıp Twitter’da aratabilir ve atılan tüm tweetleri görebilirsiniz.
Burada farz edelim ki sadece İngilizce yazılan ama içerisinde Şişli geçen Tweet ’lere ihtiyacınız var. Bunun için arama kutusuna tırnak içinde “Şişli” yazıp boşluk bırakıp yanına tırnak işareti olmadan “Lang: en” yazarsanız, içerisinde Şişli geçen tüm İngilizce Tweet’leri görebilmeniz mümkün.
Örnek: “Şişli” Lang: en
Farklı diller için de arama yapabileceğiniz formatları da sizin için aşağıda belirtiyorum 👇
Lang: Tr – Türkçe
Lang: Ru – Rusça
Lang: De- Almanca
Lang: Fr – Fransızca
Lang: Es – İspanyolca
Lang: Pl – Lehçe
Twitter’da araştırmanız için net bir tarihe ihtiyacınız olduğunu varsayalım. Mesela 21 Ağustos 2021 – 2 Eylül 2021 arasında atılmış olan Tweet’leri görmek istiyorsunuz. Bunun için arama yapacağınız kelimenin yanına bir boşluk bırakıp;
Until: yıl – ay – gün since: yıl – ay – gün formatını kullanmalısınız.
Until: Bitiş tarihi
Since: Başlangıç tarihi
Bu şablona uygun şekilde yazarsanız aradığınız tarih aralığında atılan tüm tweetlere ulaşabilirsiniz.
Örneğin;
Şablon: “İzmir” until:2021-08 -21 since:2021-09-02
Yukarıda belirtilen şablona uygun şekilde yazıp aratırsanız, belirttiğiniz tarihler arasında içerisinde İzmir geçen tüm Tweet ’lere ulaşabilirsiniz.
Diyelim ki bir hesabın Tweet’erine bakmak istiyorsunuz ancak bu hesabın tek tek inceleyemeyeceğiniz kadar fazla Tweeti var. Teker teker aşağıya inip geçmişte attığı Tweet ’lere ulaşmak yerine tarih bazlı aramayı kullanarak bu durumu daha kolay bir hale getirebilirsiniz. Bunun için arama kısmına from: kullanıcı adı + boşluk + tarih formatını yazarak arattığınız zaman, o kullanıcının belirlediğiniz tarihler arasında paylaştığı tüm Tweet’ler karşınıza çıkar.
Şablon: from: MetropolDigital Until:2022-03-10 since:2022-04-25
Bu şekilde hem emekten hem de zamandan tasarruf etmiş olursunuz. Kullanıcı esaslı arama yaparken, hesabı gizli olanların Tweet’lerini göremezsiniz. Fakat herkese açık olan hesapların, aradığınız kullanıcıya verdiği yanıtları görebilmeniz mümkün.
Siz bu arama metotları hakkında ne düşünüyorsunuz? Twitter’da sizin de bildiğiniz kolay arama metotları varsa yoruma ekleyebilirsiniz.
Kriz ve afet durumlarında sosyal medya kullanımı ve yönetimini sağlayabilmek, güvenli bir akış oluşturmak ve...
Özellikle geçen yıl Instagram, TikTok ile yarışabilmek için kendi vizyonundan çıkarak görsellerden çok Instagram videolarına...
GPT-3, kapsamlı öğrenme yöntemleri kullanarak insanlarla benzer metinler yazabilen bir yapay zeka dil modelidir. GPT...
E-posta gönderin veya iletişim formumuzu doldurun.
Size en kısa zamanda dönüş yapalım.