Emoji Dili ve Edebiyatı

Gamze Şakrak
Editör
15 Eylül 2022

Karşınızdaki kişiyle mesajlaşırken sanal mimiklerinizin yanlış anlaşılabileceğini hiç düşündünüz mu?

Z kuşağının %31’i ve Y kuşağının ise %24’ü “mesajın yerine ulaşmadığını” düşünüyor.

Emojilerin Anlamları Ülkelere Göre Değişebiliyor

Amerikalılar, emoji içermeyen mesajları eksik buluyor. Fakat her ne kadar emoji yanlısı olsalar da kullandıkları emojilerin anlamları konusunda herkes aynı fikirde değil. Amerikalıların dörtte biri “yüksek sesle ağlayan yüz (😭)” emojisi ile “sevinç gözyaşları (😂)” arasındaki ayrım konusunda farklı düşüncelere sahip. “Yüksek sesle ağlayan” emojiyi görenlerin %25’i bu ifadeyi “sevinçten ağladığını” göstermek için kullandıklarını söylüyor.

“Biraz gülen yüz ifadesi (🙂)” bazılarının düşündüğü kadar olumlu bir anlam ifade etmiyor; Dünya genelinde “mutlu hissetmek” %38 oranında ve “genel pozitiflik” %39 oranında olsa da %14’lük kısım bu emojiyi “derin kızgınlık ve/veya güvensizlik” göstermek için kullanıyor.

ABD’li katılımcılar küresel katılımcılara kıyasla, “öpücük fırlatan yüz ifadesini (😘)” %34’e karşı %26’lık oranla platonik bir şekilde kullanmaktan ziyade romantik anlamda kullanıyor.

Hintli katılımcılar için bu oran %52’ye karşı %26 iken yanıt veren her 10 Japon’dan üçü öpücük yüzünü platonik anlamda kullanıyor.

Kurumsal Hayatta Emoji Krizi

Kurumsal çalışanların %58’i iş konuşmalarında emoji kullanmanın daha az kelimeyle daha incelikli iletişim kurmaya olanak tanıdığını düşünüyor; %55’i ise emoji kullanımının iş yeri içinde iletişimi hızlandırabileceğini savunuyor.

Amerikalıların %69’u emoji kullanmanın daha nüanslı iletişim kurmalarına izin verdiğini söylerken, %67’si de iletişimi hızlandırdığını söylüyor.

Her üç küresel katılımcıdan ikisi, kullandıkları emojiyi anlayan birine mesaj gönderirken bir sohbette kendilerini daha yakın ve daha bağlı hissettiklerini söylüyor.

İş arkadaşlarıyla mesajlaşan kurumsal çalışanların emoji kullanma olasılıkları patronlarına kıyasla üç kat daha fazla.

Küresel şirketler için ise emoji kullanımının kolaylıkla iletişim kazasına yol açabileceği savunuluyor. Çünkü, ifadenin hangi departman geldiğine bağlı olarak anlam değişebiliyor… Örneğin “kanatlı para (💸)” emojisi konusunda departmanlar ikiye bölünüyor. Bu ifade Japonya’da %59’luk oranla “para kaybı” anlamına geliyor.

Kurumsal Hayatta Tehlikeli Emojiler

Öpücük (💋) ve dil (👅) ifadeleri “yasaklı emoji listesi”nde yer alıyor. Listenin devamında ise kaka (💩) ve patlıcan (🍆) emojisi bulunuyor.

Paylaş

Benzer Yazılar

Kriz ve Afet Durumlarında Sosyal Medya Kullanımı ve Yönetimi

Kriz ve afet durumlarında sosyal medya kullanımı ve yönetimini sağlayabilmek, güvenli bir akış oluşturmak ve...

13 Mart 2023

Big Brother is Watching You; Hawthorne Etkisi

1930’ların sonlarında Western Elektrik Şirketi Chicago yakınlarındaki Hawthorne fabrikasında çalışan işçilerin üretkenlik düzeyini incelemek için...

23 Ocak 2023

Yapay Zeka Neler Yapai?

Conversion.ai, Jarvis isimli bir yapay zeka asistanı sayesinde kullanıcıların birkaç dakikada istedikleri metni yazmasına yardımcı...

26 Aralık 2022

Beraber Çalıştığımız Markalar

Bi' merhaba deyin

E-posta gönderin veya iletişim formumuzu doldurun.
Size en kısa zamanda dönüş yapalım.

İletişim formu